Pre-order

PÁRTHARC társasjáték (limitált kiadás)

Article No.: 
1201001
40
PÁRTHARC társasjáték (limitált kiadás)
Tartalomjegyzék

Megjelenés: 2025
Szállítás: A megjelenést követő egy héten belül


AJÁNDÉK
A Pártharc-hoz ajándékba adunk egy ahhoz hasonló, szatirikus, vicces politikai társasjátékot, a Parlamentary-t is a Keller & Mayer kiadó felajánlásával.

További információk: [Kattints ide]

Pre-order
PÁRTHARC társasjáték (limitált kiadás)
Article No.: 
1201001

A PÁRTHARC egy szatirikus és humoros politikai/közéleti témájú társasjáték, melyben a hatalom megszerzése a cél. Az ellenzéki pártok (játékosok) egymással versengenek és harcolnak a legtöbb népszerűség megszerzéséért, miközben saját világnézetüket fejlesztik, összefognak egymással mások ellen, hazudnak, ármánykodnak és csalnak.

A játék érdekességét a pakliépítés, a politikai tőke mint fizetőeszköz, a népszerűségi rendszer, a média általi lejáratások és szívatások, és nem utolsó sorban a játékosok közötti interakciók adják, így biztosítva izgalmas és változatos játékélményt.

Nincs ok aggodalomra, ugyanis nem szükséges tájékozottnak lenni a politikai-közéleti történésekkel kapcsolatban, ráadásul semmilyen ideológiai, közgazdaságtani vagy filozófiai tudással nem kell rendelkezned. És bár a játék mechanikája könnyen tanulható és szórakoztató lehet minden korosztály számára, a témája és a kártyák szövegeinek esetleges vulgaritása miatt csak 16 éves kor felett ajánljuk.




Részletes leírás

A PÁRTHARC egy szatirikus és humoros politikai társasjáték, ahol minden játékos egy-egy pártot irányít, a végső cél pedig kizárólag a hatalomra jutás. A végén csak egy párt vagy pártszövetség győzedelmeskedhet, méghozzá az, amelyik a választásokig a legtöbb népszerűséget gyűjtötte össze.

A választásokat az utolsó kör, azaz a választási kampány előzi meg; ez a véghajrá, ami akkor következik be, ha az az összes népszerűség token elfogyott, pontosabban felhasználódott. Ekkor még van egy utolsó lehetőséged arra, hogy begyűjts néhány plusz népszerűséget, valamint lejárass másokat – persze, csak ha van a kezedben média kártya, amellyel ezt megteheted.

Ebben a körben születnek a nagy meglepetések, amikor mindenki ellövöldözi a megmaradt „lőszereit” a másikra. Ami igazán izgalmassá teszi a játékot: a többi játékos nem tudja pontosan, mennyi politikai tőkéd és népszerűséged van, maximum nagyságrendileg vannak képben a számaiddal, ha nagyon figyelnek vagy jegyzetelnek közben. A játék akkor ér véget, ha ebben a választási kampánynak nevezett utolsó körben mindenki elhasználta a megmaradt kijátszható kártyáját, és a játékosok megállapodtak abban, hogy megkezdődhet a népszerűségszámlálás: rendszerint, akinek a legtöbb gyűlt össze, az nyer… általában, de nem mindig.

A csavar, hogy nem feltétlenül az győz, aki a játék végén relatív többséggel rendelkezik, hiszen, ha a többi játékos a választások előtt összeáll ellene (amennyiben ez lehetséges), szövetséget alkotva, akkor azok a játékosok győznek, akiknek az összesített népszerűsége túlszárnyalja a relatív többséggel rendelkezőét. Mindazonáltal, amennyiben valaki ügyesen taktikázik, valamint a szerencse is mellé szegődik, akkor képes lehet megszerezni az abszolút többséget is – és ha így történik, biztosan megnyeri a játékot, a pártja pedig hatalomra kerül.

Mivel ez egy tulajdonképpen egy kártyajáték, fontos, hogy nem mindent befolyásol a szerencse; sokkal inkább az, hogy mikor milyen kártyákat játszottál ki, a megfelelő játékosokat hátráltattál-e, vagy éppen azokkal szövetkeztél-e, akikkel a legtöbb esélyed volt hatalomra kerülni. A játékmenet során bármely játékossal összefoghatsz ideiglenesen, hogy együtt hátráltassátok a győzelemre esélyes játékosokat, ugyanakkor a végleges pártszövetség megkötése nem egyszerű, mert ez csak akkor lehetséges, ha bizonyos követelményeknek megfeleltek.

A világnézet-fejlesztés a játék alapköve, hiszen minden kifejlesztett világnézet más-más módon járul hozzá a győzelemhez, mivel minden pártlapra helyezett eszmének eltérő tulajdonságai, előnyei és hátrányai vannak. Ezenfelül figyelned kell arra is, hogy amennyiben túlságosan szélsőséges világnézetet építesz, a ritkább típusú kártyákra kell vadásznod a fejlődés érdekében, ráadásul sokkal nagyobb eséllyel tilthatják be a pártodat, ami azzal jár, hogy létre kell hoznod egy új pártot, aztán kezdheted előröl az építkezést – mivel egy szélsőséges párttal kockázatot vállalsz, a játék olyan bónuszokkal jutalmaz, amilyenekkel a mérsékelt világnézetű pártokat nem.

Tehát a játékban az világnézet-fejlesztést ésszel kell végezned, sőt figyelned kell arra is, hogy amennyiben nem vagy eléggé népszerű, a játék folyamán úgy változtasd ideológiádat, hogy könnyebben képes legyél összefogni egy másik játékossal – ehhez azonban közelebb kell kerülnöd az ő pártjának ideológiájához vagy fordítva. Ez a mechanika lehetőséget adhat arra, hogy pártszövetséget kössetek, és együtt nyerjétek meg a játékot.


A csomag tartalma (ez még változhat):

  • 6db pártlap
  • Eszme-pakli 192db kártya (80db fókusz, 28db ideológiai, 28db gazdasági, 28db kormányforma és 28db rendszer kártya)
  • Politika-pakli 280db kártya (130db feladat, 90db befolyás és 60db média)
  • Esemény-pakli 40db kártya
  • 1db klasszikus dobókocka
  • Politikai tőke tokenek
  • Népszerűség tokenek

A képeken látható dizájn nem végleges!


PÁRTLAP

Mindenki kap egy-egy pártlapot a játék elején, amiket magatok elé helyeztek, ugyanis ez lesz a játékteretek (kvázi karakterlapotok), amelyre egészen addig fogtok kártyákat helyezni, amíg véget nem ér a játék, vagy ritkább esetben addig, amíg be nem tiltják a pártotokat, mert akkor kezdhetitek előröl az építkezést egy új párttal. A pártlapra összesen 8 kártya helyezhető le: 4db a felső sorba és szintén 4db az alsó sorba.


Politika-pakli (húzó-pakli)

Az adott kártyán szerepel, hogy mikor játszható ki (1db); A befolyásolással ideiglenesen magad mellé állíthatsz, mások ellen fordíthatsz, a feladataidban való segítésre vagy a kártyáik átadására kényszeríthetsz játékosokat stb.

FELADAT kártya (130 db)

Rendszerint csak a Te körödben játszható ki (1db), de egy „plusz feladat” nevű kártyával kombinálva más játékosokra is kijátszhatod, amikor épp feladatot hajtanak végre – ezzel kellemetlen helyezbe hozva őket, hiszen így már két feladatot kell teljesíteniük, politikai tőkét fizetve érte; később, a választási kampányban bármennyi kijátszható a kezetekből a „Plusz feladat” kártya nélkül is.

BEFOLYÁS kártya (90db)

Az adott kártyán szerepel, hogy mikor játszható ki (1db); A befolyásolással ideiglenesen magad mellé állíthatsz, mások ellen fordíthatsz, a feladataidban való segítésre vagy a kártyáik átadására kényszeríthetsz játékosokat stb.

MÉDIA kártya (60 db)

Amikor a köröd elején a politika-pakliból először húzol, és egy média kártya akad a kezedbe, hangosan fel kell olvasnod, valamint azonnal teljesítened kell az utasításait. A televízió és a közösségi média kiemelten fontos egy politikai párt számára, azonban sosem lehet tudni, jót vagy rosszat fognak-e írni – megsúgom, ebben a játékban csak rosszat, viszont “jó hír”, hogy bizonyos kártyák nem feltétlenül lesznek rád hatással.

Ezek a kártyák nem semlegesíthetők politikai tőkével; csupán egyetlen mód van arra, hogy elkerüld a pártodról írt negatív híreket: ha rendelkezel olyan befolyás kártyával, melynek a nevében szerepel a „kimagyarázás” szó. Ha nem a köröd első húzásánál jutottál hozzá a média kártyához, akkor elteheted, és a későbbiekben bármikor kijátszhatod egy másik játékosra – bármennyit, bármikor és bárkire. A média rendszerint más játékosok hátráltatására használható, de ha nem a megfelelő játékosra játszod ki, nem lesz rá hatással. Akire kijátszod, megpróbálhatja semlegesíteni a média kártyát: ehhez először politikai tőkére lesz szüksége, és legalább annyit kell a kártyára helyeznie, amennyibe neked került a kártya kijátszása; ezután dobnia kell a kockával legalább 5-öst – ezt a számot azonban bizonyos kártyák csökkenthetik. A védekező fél ilyenkor kockáztatni fog, hiszen, ha nem jár szerencsével, nemcsak lejáratva lesz, de a politikai tőkéjének egy részét is elveszíti. Fontold meg, mikor játszod ki a lejáratás a kártyákat, illetve azt is, hogy kire!  Egy jól időzített média kártya a megfelelő játékosra könnyen megfordíthatja az erőviszonyokat.


Eszme-pakli (jutalom-pakli)

Az eszme kártyáknak öt típusa van: fókusz, ideológia, gazdaság, kormányforma és rendszer. Ez a pakli értelemszerűen az eszméket tartalmazó kártyákat foglalja magában, amik a párt az emberek felé közvetített világnézetének fejlesztéséhez szükségesek, ugyanakkor nem mindegyik kompatibilis egymással – persze az inkompatibilitás nem jelenti azt, hogy nem használhatjuk őket egymással, de komoly következményekkel járhat egy ilyen döntés. Ha a legkisebb kockázattal, úgymond biztonsági játékot szeretnénk játszani, akkor az alapideológiánknak megfelelően fejlesztjük a párt ideológiáját, mert bizony hiába fejlettebb az ideológiánk, mint más játékosoké, ha sokkal instabilabb is egyben. Instabil ideológiát építeni bár a politikai tőkét és népszerűséget tekintve kifizetődő lehet, de ahogy már említettem, igencsak kockázatos. Előfordulhat, hogy egy túlságosan ellentmondásos világnézettel népszerűséget fogunk veszíteni vagy más egyéb büntetést fogsz elszenvedni; ezenfelül az többségi társadalom számára szélsőséges fasiszta, anarchista stb. ideológiáknak kevesebb kártyájuk van, nagyobb eséllyel tilthatják be ezeket, de kiemelkedő bónuszokat kapnak cserébe.

FÓKUSZ kártya (80 db)

Az eszme-pakliból húzott fókusz kártyákat a pártlapod alsó sorára helyezheted le, maximum 4 darabot. Ezek a kártyák segítenek még több népszerűséghez () és politikai tőkéhez (◍) jutni úgy, hogy közben nincs hatással a pártod nyilvánosság felé közvetített világnézetére. A fókusz kártyák között találhatók olyanok is, amelyeknek két fele van: te döntöd el, hogy melyiket használod, de bármikor megfordíthatod.

Csak a Te körödben játszható ki, saját magad számára (bármennyit); illetve a kártyák által adott körönkénti bónuszokat mindig csak a köröd legelején gyűjtheted be. 

Példa: kihúzol a pakliból egy fókusz kártyát, amelynek az egyik felén a „Patriotizmus”, a másik felén pedig a „Kozmopolitizmus” áll. Az egyik fele mindig fejjel lefelé lesz neked, és ez a fele ilyen esetben nem vonatkozik rád. Te úgy döntesz, a „Kozmopolitizmus” felét szeretnéd használni, azonban a Te köröd 4) Rendezés fázisában bármikor megfordítod a kártyát, hogy a „Patriotizmus” fele váljon érvényessé.

A fókusz kártya megfordíthatósága (akár minden körben) azt parodizálja, hogy a pártok akár hetente vagy havonta is képesek megváltoztatni világnézeti álláspontjukat, pusztán azért, mert az aktuális eszme már nem hoz annyi népszerűséget vagy politikai tőkét – tehát váltani kell.

IDEOLÓGIA kártya (28db)

Az ideológia kártyák a pártunk világnézetének alapja. Egyszerre csak egyet helyezhetsz le a pártlapra, de bármikor lecserélheted azt egy másikra, azonban ilyen esetben a jelenleg lehelyezett kártyát nem veheted vissza a kezedbe, muszáj a dobó-pakliba raknod.

GAZDASÁG kártya (28db)

A gazdasági kártyákkal a pártod előnyben részesített gazdasági rendszerét határozhatod meg. Egyszerre csak egyet helyezhetsz le a pártlapra, de bármikor lecserélheted azt egy másikra, azonban ilyen esetben a jelenleg lehelyezett kártyát nem veheted vissza a kezedbe, muszáj a dobó-pakliba raknod.

KORMÁNYFORMA kártya (28db)

A gazdasági kártyákkal a pártod előnyben részesített kormányformáját határozhatod meg. Egyszerre csak egyet helyezhetsz le a pártlapra, de bármikor lecserélheted azt egy másikra, azonban ilyen esetben a jelenleg lehelyezett kártyát nem veheted vissza a kezedbe, muszáj a dobó-pakliba raknod.

RENDSZER kártya (28db)

A gazdasági kártyákkal a pártod előnyben részesített politikai rendszerét határozhatod meg. Egyszerre csak egyet helyezhetsz le a pártlapra, de bármikor lecserélheted azt egy másikra, azonban ilyen esetben a jelenleg lehelyezett kártyát nem veheted vissza a kezedbe, muszáj a dobó-pakliba raknod.

Publication date:
2025 vége
Shipping:
Európai Unión belül
Available for order
40
62,44
37,46
Begin: 01.02.2024   While stocks last!
Saving 24,99 €
Bonus point : 1,87 €
PÁRTHARC társasjáték (limitált kiadás)
PÁRTHARC társasjáték (limitált kiadás)
40
62,44
37,46
WebShop System